Nyhedsarkiv
Frekvensændring i Midt-Vest/Syd
07. januar 2020
15. januar slukkes senderne i Videbæk, Viborg, Varde, Lemvig, Struer, Skive og Viborg by mens der gennemføres frekvensændringer fra midnat til 14:00. Kræver efterfølgende ny kanalsøgning.
Senere lukning af antenne-tv-signaler
Lukningen af antenne-tv-signaler bliver nu udskudt til 2. juni, så ingen risikerer at miste tv-signalet ved udgangen af marts. Bred opbakning fra mobiloperatørerne og tv-distributørerne har gjort udskydelsen mulig.
24. marts 2020
Op til 150.000 danskere stod til at miste tv-signalet d. 31. marts, hvis ikke de havde nået at anskaffe sig det rigtige modtageudstyr.
Efter planen skulle DR og Boxer nemlig begynde at sende antenne-tv på nogle nye signaler og lukke ned for de nuværende. Det skyldes, at tv-frekvenserne skal stilles til rådighed for mobilselskaber for at forbedre dækningen med mobilt bredbånd særligt i yderområderne.
Nu har Kulturministeriet sammen med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fundet en løsning, så lukningen af antenne-tv-signalerne kan udskydes til 2. juni. De berørte mobilselskaber har accepteret at vente med at tage tv-frekvenserne i brug indtil 2. juni 2020, ligesom DR og Boxer har accepteret at udskyde overgangen til de nye signaler indtil da.
Kulturminister Joy Mogensen siger: ”Jeg er meget glad for den store velvilje i branchen til at udskyde lukningen af antenne-tv- signalerne, så der ikke er nogen, der oplever, at deres fjernsyn går i sort ved udgangen af marts. Tv'et er for mange – særligt ældre – den væsentligste kilde til information og underholdning, og vi skal passe ekstra godt på vores ældre i denne tid. Jeg vil nu hurtigst muligt fremsætte forslag til ændring af radio- og fjernsynsloven, der giver den fornødne hjemmel til at udskyde lukningen. Teleselskaberne er gået med til at udskyde til 2. juni, og jeg vil samtidig kraftigt opfordre alle antenne-tv-seere til i den mellemliggende tid at undersøge, om de kan blive berørt af lukningen, fx ved at gå ind på www.sortsignal.dk."
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen siger: ”Jeg er utrolig glad for, at vi sammen med mobilselskaberne har fundet en fælles løsning, som sikrer, at alle danskere fortsat har tv-signal og adgang til vigtige informationer under Coronakrisen. Mobilselskaberne har udvist stor fleksibilitet og handlekraft i denne alvorlige situation. Det har været afgørende for, at vi nu kan stemme for en hasteændring af loven, så lukningen af tv-signalet udskydes.”
Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, siger: ”Frekvenserne er en vigtig ressource for teleselskabernes arbejde med at fremtidssikre de danske mobilnet. Men lige nu står Danmark i en helt ekstraordinær situation, hvor det er afgørende, at ingen mister muligheden for at følge med i nyhedsstrømmen. Derfor er vi glade for, at vi gennem en konstruktiv dialog med myndighederne har kunne bidrage til at finde en løsning for de berørte tv-seere.”
Fakta:
Lukningen af antennesignalerne sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i februar 2015.
Et af elementerne i planen er, at 700 MHz frekvensbåndet, der i dag benyttes til udsendelse af antenne tv, fra april 2020 i stedet skal anvendes til mobilt bredbånd (5G). Det har Danmark forpligtet sig internationalt på skal ske senest d. 30 juni 2020.
Lukningen af antennesignalet medfører, at en række husstande ikke vil kunne modtage tv- signal på deres eksisterende apparater. Kulturministeriet har estimeret, at omkring 150.000 danskere risikerer at blive berørt. Kulturministeriet har stået for en kampagne, som skal informere antenne-tv-seere om overgangen til det nye tv-signal. Læs mere om kampagnen her: www.sortsignal.dk.
DR lukker 3 kanaler
9. december 2019
2. januar 2020 kl 03:00 lukker DR ned for kanalerne DR K, DR 3 og DR Ultra som et led i de besparelser, organisationen er blevet påført.
Landskrona-signalet slukket
17. oktober 2019
DR og Boxer-Tv har i fællesskab gennemført en permanent lukning af Landskrona senderne, da de svenske veterinærmyndigheder har tilbagekaldt tilladelsen til at drive TV-sendere på toppen af vandtårnet i Landskrona
Landskronalukningen udsat en uge
11. oktober 2019
Baseret på en række seerhenvendelser er det lykkedes at få udsat lukningen af DTT senderne i Landskrona indtil 17. oktober. Herefter vil antennesignalet skulle hentes med retnings-bestemte antenner fra enten Gladsaxe eller Hove.
København/øst får nye tv-frekvenser
3. oktober 2019
Senderne på Sjælland, Lolland/Falster og København får 9. oktober nye frekvenser, og det kræver en ny kanalsøgning. Læs mere
Orientering om kanalændringer
11. september 2019
300.000 husstande risikerer sort skærm. Branchen inviteres til gratis orienteringsmøde.
Nye frekvenser på Bornholm
20. august 2019
Frekvensændringer af MUX3, MUX4 og MUX5 på Bornholm den 10. september. MUX1 og MUX2 berøres ikke.
Thisted får nye tv-frekvenser
20. maj 2019
Onsdag den 22. maj ændres antenne-tv-signalerne i Thisted, og det betyder, at der skal foretages en ny kanalsøgning.
Slut med DVB tekster
12. februar 2019
Fra onsdag den 27. februar vil DR ikke længere benytte DVB tekster i DVB-T netværket i forbindelse med undertekster til fremmedsprogede udsendelser. I stedet vil underteksterne blive præget i billedet på samme måde som det kendes i forbindelse med både kabel- og satellitdistribution. For DVB-T seerne har det den konsekvens, at man ikke længere vil kunne slå de såkaldt fremmedsprogede undertekster til og fra. Undertekster til dansksprogede udsendelser (også kaldet tekster for hørehæmmede) vil fortsat blive sendt som DVB tekster i DVB-T sendenettet og Stofas kabel-tv net.
Derfor skiftet til DVB-T2
12. februar 2019
Når 700 MHz-båndet i 2020 overdrages til teleselskaberne, forsvinder en tredjedel af de frekvenser, der i dag anvendes til antenne-tv. Den mindre frekvensmængde resulterer i, at antallet af landsdækkende sendenet (MUX) dog kun reduceres med en sjettedel fra 6 til 5 MUX, da DVB-T2 har en øget distributionsfleksibilitet i forhold til det nuværende DVB-T.
DVB-T2 byder desuden på en kapacitetsgevinst sammenlignet med DVB-T. Hvor DR og DIGI-tv i øjeblikket sender med ca. 20 Mbps i hver af de to free-to-air MUX, vil der fra 31. marts 2020 blive sendt med ca. 33 Mbps i en enkelt MUX. Det betyder, at den samlede kapacitet til udsendelse af free-to-air kanaler falder, men da DR samtidig lukker tre flowkanaler (DR3, DRK og DR Ultra) vil det fortsat være muligt at opretholde den samme billedkvalitet som i dag.
Skulle der på sigt være et ønske om at udsende free-to-air kanalerne i en bedre kvalitet/højere opløsning, vil der være behov for at opgradere videokomprimeringsstandarden fra MPEG-4 til HEVC/H.265, da HEVC kort fortalt gør det muligt at sende i den samme kvalitet med den halve bitrate. Antenne-tv-platformen har dog på nuværende tidspunkt ingen planer for et skifte til HEVC, men det anbefales, at man ved investering i nyt udstyr sikrer sig, at dette også understøtter HEVC, som i dag primært bruges af streamingstjenester som f.eks. Netflix.
De fleste nye tv og set-top bokse understøtter allerede i dag HEVC/H.265
Fremtidens antenne-tv
21. december 2018
Det er politisk besluttet, at 700 MHz-frekvensbåndet skal anvendes til mobil bredbåndsdækning, når de nuværende tilladelser til at sende antenne-tv i dette bånd udløber til april 2020. Aftalen fremgår af vækstplanen for Danmarks digitalisering af 26. februar 2015, der blev indgået mellem den daværende regering (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Denne ændring betyder, at pladsen til gratis-tv reduceres, og som en konsekvens af dette er der opstået behov for at opgradere udsendelsesteknologien til DVB-T2, der kan sikre plads til de kanaler (bl.a. DR1, DR2 og Ramasjang), der fortsat skal udsendes i dette sendenet. Denne reducering af frekvensområdet fra 470-790 MHz til 470-694 MHz kombineret med overgangen til DVB-T2 betyder, at alle brugere af antenne-tv skal sikre, at de senest 31. marts 2020 har et TV-apparat eller modtagerboks, der kan håndtere den nye teknologi. Modtagere, der er købt indenfor de seneste år, er dog typisk allerede udstyret med DVB-T2 teknologien, men alligevel betyder alene frekvensomlægningen, at alle de berørte seere i løbet af 2019 og frem til 1. kvartal 2020 skal gennemføre kanalsøgninger 2 til 3 gange i takt med, at frekvenserne ændres i hele sendenettet.
Hvor og hvornår omlægningerne geografisk finder sted, vil vi her på DIGI-TV informere om senere, ligesom der vil blive oprettet et specielt afsnit på sitet, hvor branchens professionelle aktører vil blive holdt orienteret.
DTT antennemålinger
3. september 2018
Torsdag den 6. september: Nakskov. kl 10-14
Fredag den 7. september: København vest. kl. 10-14
Mandag den 10. september: Svendborg. kl 12-16
Tirsdag den 11. september: Tommerup. kl. 10-14
Onsdag den 12. september: Hedensted. kl. 10-14
Torsdag den 13. september: Varde. kl. 10-14
Fredag den 14. september: Tolne. kl. 10-14
Nye kanalplaceringer
5. april 2016.
De automatiske kanalplaceringer i den elektroniske program guide (EPG) er ændret pr. 5. april 2016
Se de nye kanalplaceringer under "Indhold og tilbud".
Ny topantenne
11. november 2014.
DTT-senderen i Skamlebæk er blevet udstyret med en ny topantenne, der sikrer et mere stabilt signal i hele området.
DR2 går i dag fra SD formatet til HD 720p
28. februar 2017
Når DR2 i dag overgår fra SD formatet til High Definition (HD 720p) vil seere med ældre TV apparater skulle foretage en ny kanalsøgning. Seere der fortsat ønsker at kunne se DR2Syn skal ligeledes foretage en ny kanalsøgning.
Slut med 5.1 lyd på DR1 og DR3
7. oktober 2014
DR har besluttet at DR1 og DR3 fremover kun skal sendes i stereo ligesom DR2. Årsagen er at mange tv-apparater automatisk vælger at anvende downmiks fra 5.1 lyd frem for stereosignalet, hvis begge dele er tilgængelige og dette resulterer i en forkert balance mellem tale og baggrundslyd.
DR gør HbbTV-forsøget permanent til juni
25. februar 2014
Brugerne med nye, moderne fladskærme, der er solgt som SmartTV indenfor de sidste par år, vil med HbbTV-funktionen opleve, at de med et enkelt tryk på den røde knap på fjernbetjeningen får adgang til DRs tv on demand univers.
DR gennemfører i øjeblikket et teknisk forsøg med HbbTV, som til juni gøres permanent og får nyt design. DR anvender den fælles internationale HbbTV-standard i version 1.1, som allerede er indbygget og aktiveret i de fleste moderne SmartTV. DRs service er bagud kompatibel, og virker derfor også med den seneste HbbTV version 1.5.
Yderligere information: Michael Arreboe - 20 28 25 39 / arre@dr.dk
Teknisk information om HbbTV kan findes på https://www.hbbtv.org.
Skamlebæk nede i op til 8 timer
23. februar 2014
En udskiftning af topantenne og alle DTT-antenner betyder, at Skamlebæksenderen sættes ud af drift i op til 8 timer mellem kl. 09:00 og 17:00 tirsdag den 25. februar.
Udskiftningen betyder, at det i Nordvestsjælland ikke vil være muligt at modtage digitalt tv via egen antenne i dette tidsrum. Formålet med udskiftningen er at skabe ikke bare bedre modtageforhold i Nordvestsjælland, men at få trimmet hele SFN-sendenetværket på Sjælland og Lolland-Falster, og dermed skabe bedre modtageforhold i hele området.
Markant bedre tv-modtagelse i København
08. januar 2014
Ny hjælpesender giver 50 % flere københavnske husstande mulighed for at modtage digitalt antenne-tv ved hjælp af en stueantenne.
Med etableringen af en ny hjælpesender på toppen af det gamle Telefonhus på Borups Alle i København og større sendeeffekt på senderen på Lynetten er der nu mere end 400.000 husstande, der kan modtage DVB-T signalet uden brug af en udendørs antenne i minimum 10 meters højde. Det svarer til en forøgelse på omkring 50% i forhold til tidligere. Det er især husstande på Frederiksberg, Indre by, Sundby på Amager samt Vesterbro og Østerbro, der nyder godt af signalet fra den nye sender.
Teracom, der har stået for beregningen af den nye dækning, oplyser, at udgangspunktet har været en portabel udendørs modtagelse af feltstyrken i 2,5 meters højde som i praksis vil svare til modtagelse i byens lejligheder og huse, hvis antennen placeres i et vindue.
Kraftigere signal fra Lynetten
05. november 2013
Onsdag den 13. november vil senderen på Lynetten i København blive afbrudt i 4 timer som led i en øgning af senderens effekt. Med en forøgelse på 6 dB vil modtagesituationen i den østlige del af København hermed blive væsentligt forbedret.
[=] i stedet for ttv
12. september 2013
DR og TV2 har introduceret et ikon for ”tekster for hørehæmmede” / ”dansk til dansk undertekst”, der vil blive anvendt, når et dansksproget program har danske undertekster uanset om der er tale om et forproduceret program eller live-tekstning.
Ikonet ses som vandmærke på skærmen og i stationernes trykte materiale som bl.a. programoversigter.
xml feed til den Elektroniske Program Guide (EPG) vil ikke blive berørt af ændringen. Her vil ”tekster for hørehæmmede” / ”dansk til dansk undertekster” forsat være markeret som TTV.
Sort skærm fra Landskrona
15. april 2013
Forbindelsen til DTT-senderen i Landskrona skal opgraderes. Onsdag den 17. april afbrydes signalet derfor op til et par timer kl. 09:00-14:00.
Etablering af MUX6
20. januar 2013
I forbindelse med etableringen af det kommende MUX6 vil det være nødvendigt at slukke for de enkelte sendere fra kl 08:00 – 16:00. Den planlagte slukning omfatter indtil videre Helsingør (6. februar), Skamlebæk (7. februar) og Kalundborg (13. februar)
NorDig PVR
30. april 2012
DR understøtter nu NorDig PVR.
Du kan du læse mere om hvad det betyder for dig, hvis du klikker her.
DR1 med multikanallyd og korrekt lydniveau
30. april 2012
Fra midten af april har DR1 også været udstyret med 5.1 multikanal lyd (surround sound). Det betyder, at seerne nu – som på DR HD – i forbindelse med visse programmer selv kan vælge om de vil lytte til stereo eller surround sound.
Ved modtagelsen kan det opleves som om, der er problemer med lydniveauet i det udsendte signal. Det er der ikke. Det udsendte lydniveau er korrekt, men modtage-udstyret vil gengive multikanal lyden som lavere end stereo signalet, hvis der lyttes på modtagerens egne højttalere, hvorimod multikanal lyden vil være højre end stereo signalet, hvis der lyttes på eksterne højttalere.
DR sender HE-AAC stereo og multikanal lyd på DR1 og DR HD.
DR2, DR Ramasjang, DR Update og DR1 Syn sendes med HE-AAC stereo mens DR K benytter AAC stereo.
PVR undertekster til tiden
12. marts 2012
De problemer, der i en periode har præget timingen af PVR undertekster, skulle efter alle solemærker at dømme være blevet afhjulpet.
PVR optagelser har undertekstproblemer
13. februar 2012
Der er problemer med timingen af PVR undertekster. Årsagen er identificeret, og der arbejdes på at implementere en løsning.
DR1 multikanallyd udsat
13. januar 2012
DR1 vil i en kortere periode kun blive udstyret med HE-AAC stereolyd.
Sort tv-skærm i København og på Sjælland
26. oktober 2011
DR og TV 2 udsender følgende pressemeddelelse:
Tv-seere, som ser tv via egen antenne, må undvære deres tv-programmer natten nogle nætter i uge 45 fra midnat til klokken 6.00 om morgenen.
Husstande i København og på Sjælland, som modtager deres tv-signaler via egen antenne, får ’sort skærm’ i nattetimerne tre dage i uge 45. Også antenneforenings-husstande, hvis forening modtager DR- og TV 2-signaler via det jordbaserede sendenet (DTT), bliver berørt.
Årsagen er, at der i de pågældende nattetimer bliver udført arbejde på tv-senderne i de pågældende områder. Her skal man omlægge en række tv-frekvenser for at skabe bedre plads til trådløst bredbånd.
Der er tale om at følgende sendere bliver taget ud af drift:
- Hovedsenderne i København V (Hove), Gladsaxe, Lynetten og Landskrona samt hjælpesenderen i Helsingør slukkes fra midnat til kl. 06.00 tirsdag den 8. november og onsdag den 9. november.
- Hovedsenderne i Vordingborg og Nakskov slukkes fra midnat til kl. 06.00 torsdag den 10. november.
Efter frekvensomlægningen vil nogle tv-apparater skulle genindstilles til at modtage de nye frekvenser, mens andre tv-apparater udfører denne genindstilling automatisk.
DR vil orientere om senderslukningerne via tekst-tv side 748, via dr.dk/modtagelse og via crawltekster på tv skærmen.
Sort tv-skærm om natten på Bornholm
26. oktober 2011
DR og TV 2 udsender følgende pressemeddelelse:
Tv-seere, som ser tv via egen antenne, må undvære deres tv-programmer fra midnat til klokken 6.00 om morgenen torsdag den 3. november i uge 44.
Husstande på Bornholm, som modtager deres tv-signaler via egen antenne, får ”sort skærm” fra midnat til klokken 06.00 om morgenen torsdag den 3. november i uge 44. Også antenneforenings-husstande, hvis forening modtager DR- og TV 2-signaler via det jordbaserede sendenet (DTT), bliver berørt.
Årsagen er, at der i de pågældende nattetimer bliver udført arbejde på tv-senderne i de pågældende områder. Her skal man omlægge en række tv-frekvenser for at skabe bedre plads til trådløst bredbånd.
Der er tale om at følgende sendere bliver taget ud af drift:
- Hovedsenderen i Rø og hjælpesendere i Nexø, Hammeren, Gudhjem og Paradis fra midnat til kl. 06.00 om morgenen torsdag den 3. november.
Efter frekvensomlægningen vil nogle tv-apparater skulle genindstilles til at modtage de nye frekvenser, mens andre tv-apparater udfører denne genindstilling automatisk.
DR vil orientere om senderslukningerne via tekst-tv side 748, via dr.dk/modtagelse og via crawltekster på tv skærmen.
Sort tv-skærm om natten i dele af Jylland og på Fyn
11. oktober 2011
DR og TV 2 udsender i denne uge pressemeddelelse til de lokale medier om justering af sendenettet i Midt/Vestjylland, Sønderjylland og på Fyn.
Tv-seere i Vest- og Sønderjylland samt på Fyn, som ser tv via egen antenne, må undvære deres tv-programmer fra midnat til klokken 6.00 om morgenen i begyndelsen af uge 43.
Husstande i Vest- og Sønderjylland samt på Fyn, som modtager deres tv-signaler via egen antenne, vil opleve ”sort skærm” i nattetimerne mellem midnat og klokken 06.00 om morgenen i begyndelsen af uge 43.
Helt præcist er der tale om at de vestjyske seere får sort skærm natten efter mandag den 24. oktober og natten efter tirsdag den 25. oktober. Sønderjyske og fynske seere vil få sort skærm natten efter onsdag den 26. oktober. I Sønderjylland bliver arbejdet forlænget således, at der også vil være sort skærm natten efter torsdag den 27. oktober. Også antenneforenings-husstande, hvis forening modtager DR- og TV 2-signaler via det jordbaserede sendenet (DTT), bliver berørt.
Årsagen er, at der i de nævnte nattetimer bliver udført arbejde på tv-senderne i de pågældende områder. Her skal man omlægge en række tv-frekvenser for at skabe bedre plads til trådløst bredbånd.
Der er tale om at følgende sendere bliver taget ud af drift:
- Hovedsenderen i Viborg og hjælpesenderne i Viborg By og Skive er ude af drift natten efter mandag den 24. oktober.
- Hovedsenderen i Thisted er ude af drift natten efter mandag den 24. oktober.
- Hovedsenderen i Videbæk og hjælpesenderne i Struer og Lemvig er ude af drift natten efter tirsdag den 25. oktober.
- Hovedsenderne i Tommerup og Svendborg er ude af drift natten efter onsdag den 26. oktober.
- Hovedsenderen i Åbenrå og hjælpesenderen i Flensborg er ude af drift natten efter onsdag den 26. oktober og torsdag den 27. oktober.
Efter frekvensomlægningen vil nogle tv-apparater skulle genindstilles til at modtage de nye frekvenser, mens andre tv-apparater udfører denne genindstilling automatisk.
DR vil orientere om senderslukningerne via tekst-tv side 748, via dr.dk/modtagelse og via kravletekster på tv
Hadsten, Silkeborg, Grenå og Gjerrild i sort
29. september 2011
Kl. 18.20 gik Hadsten-senderen i sort pga strømsvigt. Dette har medført, at hjælpesenderne i Silkeborg, Grenå og Gjerrild ikke modtager noget signal og derfor også er ude af drift. Det er en strømtavle, der er brændt af, og det vides endnu ikke, hvornår senderne igen kan sættes i drift.
Sådan modtages TV 2 efter nytår
8. september 2011
For at se TV 2 via egen antenne fra 11. januar 2012 skal man være kunde hos Boxer. Her kan man nøjes med kun at abonnere på TV 2s hovedkanal eller købe en Boxer-programpakke. Nuværende Boxer-kunder vil automatisk kunne se TV 2 fremover.
At modtage Boxer-signalet kræver desuden enten et Boxer-godkendt tv med indbygget digital modtager, et Boxer TV-Modul med programkort fra Boxer eller at man tilslutter en Boxer-godkendt MPEG4 modtagerboks til sit nuværende tv. Har man allerede en Boxer-godkendt MPEG4 modtagerboks, skal man blot have et TV 2 abonnement og et programkort hos Boxer .
Sort skærm i Østjylland
27. juli 2011
DR og TV 2 udsender i uge 31 flg. pressemeddelelse til den østjyske lokalpresse:
Husstande i det østjyske område, som ser tv via egen antenne, må undvære programmer fra midnat til klokken 6.00 om morgenen i begyndelsen af uge 32.
Husstande i en del af Østjylland, som modtager deres tv-signaler via egen antenne, vil opleve ”sort skærm” i nattetimerne mellem midnat og klokken 06.00 om morgenen i begyndelsen af uge 32.
Helt præcist er der tale om natten efter mandag 8. august og natten efter tirsdag 9. august. Også antenneforenings-husstande, hvis forening modtager DR- og TV 2-signaler via det jordbaserede sendenet (DTT), vil blive berørt i de pågældende nattetimer.
Der bliver tale om natlig afbrydelse af tv-senderne i Hadsten og Århus samt hjælpesenderne i Randers, Silkeborg, Grenå, Ebeltoft, Studstrup, Gjerrild og på Anholt.
Afbrydelsen af senderne skyldes, at tv-frekvenser skal omlægges for at skabe plads til bedre trådløst bredbånd. Efter frekvensomlægningen skal nogle tv-apparater genindstilles til at modtage de nye frekvenser, mens andre tv-apparater udfører denne genindstilling automatisk.
Både DR og TV 2 vil orientere om senderslukningerne via tekst-tv, deres respektive hjemmesider og kravletekster på skærmen.
Få det hele med
5. juli 2011
Seere med syns- eller hørehandicap kan have vanskeligt ved at få det fulde udbytte af DRs indholdtilbud, og derfor har DR nu åbnet et website, der informerer om alle de tilgængelighedstjenester, hvor der tages særligt hensyn til denne seergruppes behov. Her forklares bl.a. om tilbud som tegnsprogstolkning, synstolkning og valgfri aktivering af undertekster i forbindelse med direkte tv udsendelser, ligesom der instrueres i, hvordan det er muligt for blinde og svagtseende at få adgang til at få websider læst automatisk op.
Sitet er en første version, der vil blive testet af brugerne hen over sommeren.
DR går ikke over til AC3 lyd og downmix
1o. juni 2011
Rygte om at ejere af ikke-Boxer godkendt udstyr risikerer at miste stereolyden fra DR i 2012, er uden hold i virkeligheden.
I forbindelse med en Boxer-godkendelse af en Sagem modtager er der opstået rygter om, at DR vil ændre tv signalets multikanallyd fra HE-AAC til AC3, som modtagerne herefter skal kunne downmixe til 2.0 stereolyd. Alternativt skulle DR have planer om ikke at parallelsende 2.0 stereo for at udnytte den begrænsede bitrate optimalt I begge tilfælde vil det betyde, at modtagerbokse og IDTV, risikerer at miste evnen til at gengive stereolyd. Rygtet går derfor på, at ejere af alle bokse/IDTV, der ikke er Boxer-godkendte, risikerer, at stereolyden forsvinder i 2012.
En munter historie med masser af dramamuligheder, men det er kun et rygte uden hold i virkeligheden.
DR1 vil fra overgangen til MPEG4 den 11. januar blive enkodet således:
- Video: MPEG-4, AVC HP@L4 720p/50
- Audio1: HE-AAC level 4, version 1, stereo
- Audio2: HE-AAC level 4, version 1, 5.1 surround
- Teletext: EBU teletext, 14 linjer/field
- Subtitles: DVB subtitles
DR2 vil blive enkodet således:
- Video: MPEG-4, AVC HP@L3 SDTV
- Audio1: HE-AAC level 4, version 1, stereo
- Teletext: EBU teletext, 14 linjer/field
- Subtitles: DVB subtitles
Og så vil DR i øvrigt anvende specifikationer, der i detaljer kan ses på http://www.nordig.org/pdf/NorDig-Unified_ver_2.2.1.pdf
Landskrona afbrydes kortvarigt
6. april 2011
Kabelarbejde afbryder 7. april hjælpesenderen i Landskrona i 15. minutter i tidsrummet 05:00 – 05:30. Alle MUX berøres af afbrydelsen.
Reparationsarbejde på tre sendere
31. januar 2011
På grund af reparationsarbejde vil senderne i Viborg, Hadsten og Hedensted blive slukket hhv. 1., 2. og 3. februar mellem 09:00 og 12:00
Vordingborgsenderen slukkes i tre kvarter
11. oktober 2010
Toplyset på Vordingborg sendemasten skal repareres, og derfor slukkes der for MUX1 og MUX2 signalet i dag fra 10:15 - 11:00
Frederikshavn uden DTT og DAB
22. september 2010
I forbindelse med installation af nye DAB antenner i Frederikshavn er det nødvendigt også at slukke for den lokale hjælpesenders DTT MUX. Afbrydelsen vil ske torsdag den 23/9 fra kl. 09:00 – 14:00.
Skamlebæk-afbrydelser
9. juli 2010
Planlagt arbejde på Skamlebæk senderen betyder, at alle MUX i dag vil blive afbrudt i to perioder mellem kl. 09:30 og kl. 16:00.
Lodret polariseret signal fra Ebeltoft
28. maj 2010
Det har fejlagtigt været oplyst, at Ebeltoft-senderen sender med vandret polarisation. Polarisationen er lodret, og derfor skal områdets antenner være tilsvarende polariserede.
Kortvarige afbrydelser
20. maj 2010
Signalforsyningen til DTT- senderne har været ustabil mellem kl. 10:30 og 11:40, og det har betydet, at der har været korte afbrydelser af både MUX 1 og MUX2. Alt fungerer nu igen normalt.
MUX2 DVB undertekster fra 14. april
1. marts 2010
DR og DIGI-TV har i samarbejdet med branchen undersøgt og analyseret problemstillingen omkring implementeringen af de politisk besluttede DVB undertekster.
Branchens producenter og importører har nu testet de DVB-T modtagere, der allerede findes på markedet samt de kommende 2010 modeller, og resultatet er, at alle MPEG4 modeller på nær en enkelt eller to lever op til NorDig specifikationerne, og derfor som ønsket kan vise DVB undertekster og tekstning for hørehæmmede.
For at give mulighed for at få softwareopdateret også den/de MPEG4 DVB-T modtagere, der ikke umiddelbart kan håndtere de digitale undertekster, har DR besluttet at udskyde MUX2 overgangen fra indbrændte undertekster til DVB subtitles indtil onsdag den 14. april.
Efter denne dato vil DR HD, DR K og DR Ramasjang benytte DVB subtitles, hvorimod nyhedskanalen DR Update og Folketinget af praktiske årsager fortsat vil benytte indbrændte undertekster
MUX1 fortsætter med indbrændte undertekster
1. marts 2010
For MUX1 er situationen imidlertid en anden. De første MPEG2 modtagere kom på markedet helt tilbage i 2004, og mange af modellerne er siden udgået. Det er derfor vanskeligt at gennemføre en systematisk test af, hvorvidt alle disse ofte ældre modtagere kan håndtere de danske DVB subtitles anno 2010.
Ved at implementere DVB subtitles også i MUX1, vil det selvfølgelig hurtigt blive muligt at kortlægge omfanget af modtagere, der ikke fungerer, men de fleste producenter har for længst indstillet programmeringen af MPEG2 software og for de ældste modellers vedkommende vil de desuden ikke kunne opdateres via et OAD signal eller via USB/Internet, hvis det endelig skulle lykkes at fremtvinge en opdateret software.
DR har derfor besluttet, at MUX1 fortsat vil benytte indbrændte undertekster indtil overgangen til MPEG4 i 2012.
Testsignal med undertekster
1. februar 2010
Hver formiddag fra kl. 09:30 til 10:00 vil der 3+4+5+9+11+12 februar blive sendt et testsignal på DR2, DR K og DR HD med • indbrændte tekster og DVB subtitling (forskellige farver) i forbindelse med fremmedsprog • tekst-tv tekster og DVB Subtitling i forbindelse med hørehæmmet tekstning
DVB subtitles en fælles udfordring
27. januar 2010
DR etablerer natligt testsignal for både MUX1 og MUX2
Da branchens producenter og importører af DTT-modtagere den 25. januar mødtes til et rundbordsmøde med DR/DIGI-TV, blev det besluttet i fællesskab at få løst den udfordring, som DVB subtitles indtil videre har vist sig at være.
Med udgangspunkt i en signalstream, der blev udleveret på mødet, vil branchen teste om de enkelte modeller lever op til de subsets af NorDig specifikationen, der benyttes i DRs MPEG4 signal.
Som en yderligere testmulighed vil DR hver nat sende en tekststream i en halv time formentlig fra kl. 02:30 med forventet start den 3. februar. Dette livesignal vil blive sendt på både MUX1 og MUX2 således, at det bliver muligt at teste om både MPEG2 og MPEG4 modtagerne kan håndtere MUX1 subtitles og tekstning for hørehæmmede, og om MPEG4 modtagerne kan håndtere de tilsvarende MUX2 undertekster.
Det forventes, at det hermed med god vilje umiddelbart efter Påske vil være muligt at leve op til det politiske ønske om at benytte DVB subtitles.
Rundbordsmøde om tekster
18. januar 2010
DR har inviteret boks og apparatleverandører til rundbordsmøde om DTT signalets sammensætning og modtagelse i relation til undertekster.
5 minutters sort skærm fra Hove
11. januar 2010
Planlagt strømarbejde på Hove senderen betyder, at der onsdag den 13. januar vil blive afbrudt for samtlige MUX fra kl. 10:30 - 10:35.
Planlagt afbrydelse af Nexø-senderen
6. januar 2010
Der er planlagt arbejde på gap fillerne i Nexø det meste af dagen i dag, og det vil give periodiske afbrydelser af alle 5 MUX.
MUX2 subtitles forsinkes yderligere
23. december 2009
De tekniske problemer omkring DVB subtitles i MUX2 er så omfattende, at det ikke længere anses for sandsynligt, at der vil kunne slukkes for de indbrændte undertekster 19. januar. Producenter og importører vil i samarbejde med DR dog fortsat sikre, at det - som det er politisk besluttet - på et tidspunkt vil blive muligt at til- eller fravælge undertekster, men det er tilsyneladende en større teknisk udfordring end først antaget, og derfor er det endnu ikke muligt at fastslå, hvornår det vil ske.
Indbrændte undertekster i MUX2
9. december 2009
Der er fortsat enkelte mærker/modeller af MPEG4 modtagere, der ikke kan håndtere DVB Subtitles. DR har derfor besluttet at benytte indbrændte undertekster i MUX2 frem til den 19. januar, hvor den nye software ventes at være tilgængelig. Mere information og status på softwaredownload vil være tilgængelig på det enkelte mærkes/importørs hjemmeside.
Løsning på DR-HD huller
11. november 2009
DR har konstateret bit-fejl på DR-HD, som giver peridodiske huller i lyd og billede.
Der er fundet og implementeret en løsning!
Løsning på formatskift
6. november 2009
DR-K og DR Ramasjang har haft problemer med formatskift mellem 4:3 og 16:9, men der er nu fundet en løsning.
Alt gik som planlagt
1. november 2009
Allerede klokken lidt i 4 var der signaler på hovedsenderne, og klokken 5 manglede kun nogle få hjælpesendere - se driftstatus.
De nye sendesamvirker
21. september 2009
De nye sendesamvirker, der har fået plads i MUX1 og som har behov for at kontakte DIGI-TV, kan benytte denne mail-adresse
Søsterhøj vandret polariseret
16. oktober 2009
I forbindelse med udskiftningen af Århus-senderen har den fået ny polarisation. Både Hadsten og Søsterhøj sender nu med vandret polarisation.
Thisted igen i drift
16. oktober 2009
Thisted-senderen er igen i drift, men sender med reduceret styrke. Senderen slukkes midlertidigt igen i morgen lørdag mellem kl. 11-14, fordi der mangler et nødlys i toppen af masten. Mandag vil der være en mindre afbrydelse på ½ time inden kl. 16, hvorefter senderen igen er oppe på fuld styrke.
Ny hjælpesender
5. oktober 2009
Der er i dag åbnet en ny hjælpesender på Ibskervej i Nexø.
Nye dækningskort er på vej.
Ombygning af Thisted-senderen
2. oktober 2009
50.000 husstande i Thy-området vil 12. - 17. oktober kun kunne modtage det analoge DR1 signal. Årsagen er, at Thisted senderen skal ombygges som led i forberedelserne til premieren på det nye digitale sendenet 1. november og i den forbindelse slukkes der døgnet rundt for både det analoge og digitale TV 2 signal, det analoge DR2 signal og det digitale signal med DR1, DR2 og DR Update/Tegnsprogskanalen.
9. og 10. oktober udføres der en række forarbejder, der betyder, at der vil blive sendt med nedsat effekt.
Arbejdet berører husstande i Thisted, Morsø, Vesthimmerland, Skive og Jammerbugt kommuner. Læs mere eller se TV 2 pressemeddelelse
Nye interaktive dækningskort
11. september 2009
DIGI-TV tilbyder nu adgang til interaktive dækningskort, som viser den mest velegnede sender i forhold til din bopæl.
Sort skærm på Sjælland og Bornholm
08. september 2009
De digitale tv-sendemaster i Jyderup og Rø skal have antennerne udskiftet for at kunne overgå til de nye digitale tv-signaler 1. november.
Arbejdet i sendemasterne betyder, at seere på Bornholm (inkl. Christiansø) og i Midt- og Vestsjælland vil opleve, at DRs og TV 2’s digitale tv-signal samt TV 2’s analoge signal forsvinder fra kl. 23 om aftenen til kl. 07 om morgenen.
Seerne på Bornholm vil blive berørt natten mellem 9. og 10. september samt natten mellem den 10. og 11. september.
Seerne i Midt- og Vestsjælland vil blive berørt natten mellem den 13. og 14. september samt natten mellem den 14. og 15. september. Arbejdet i Midt- og Vestsjælland berører kommunerne Odsherred, Kalundborg, Slagelse, Næstved, Ringsted, Lejre, Holbæk, Roskilde, Stevns og Køge.
DR1s analoge tv-signal bliver ikke berørt. Fjernsyn, som modtager signal fra satellit eller kabel, bliver heller ikke berørt. Tv-seere, der modtager deres signal fra fællesantenneanlæg eller bredbånd, kan blive berørt, hvis antenneanlægget modtager tv-signalet til DR1, DR2 og TV 2 digitalt eller TV 2 analogt fra luften med en antenne.
Arbejdet på senderne kan blive udskudt, hvis vejret gør det sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at arbejde oppe i sendemasterne.
Kortvarige afbrydelser
03. juli 2009
Der vil i uge 28 forekomme kortvarige signalbrydelser fra senderne i Nakskov, Jyderup og Videbæk.
Nye sendesamvirker på MUX1
29. juni 2009
Ikke-kommercielle lokal-, regional- og landsdækkende tv-stationer kan nu få plads i MUX1. Ansøgninger skal senest 10. juli 2009 kl. 16:00 sendes til Radio- og tv-nævnet. Læs mere